Opdrachtgeverschap

advisering, training en coaching

  • Home
  • Opdrachtgeverschap

Opdrachtgeverschap:
succes = bestuurbaarheid x besturend vermogen

Opdrachtgeverschap komen we overal tegen. Steeds meer activiteiten worden projectmatig uitgevoerd. De rol van opdrachtgever komt steeds vaker voor. Ook assetmanagement is een ontwikkeling die het belang van opdrachtgeverschap stimuleert. De assetmanager plant, analyseert en draagt activiteiten op om assets optimaal te laten functioneren. Het begrijpen van de samenhang tussen lijnactiviteiten en projecten en het goed kunnen vormgeven van deze relatie is belangrijk voor een opdrachtgever.

Goed Opdrachtgeverschap hangt sterk af van vaardigheden en competenties van de opdrachtgever. Er zijn echter meer aspecten die een rol spelen. Zo geven bovenstaande processtappen van Goed Opdrachtgeverschap aan wat nodig is voor het succesvol zijn in het opdragen van projecten. Deze processtappen zijn gebaseerd op grondbeginselen van assetmanagement en voorwaarden voor effectieve besturing.

Aan de hand van kenmerken van een project kan een inschatting worden gemaakt van haar bestuurbaarheid en van de mate van beheersing van opdrachtgeverschap die nodig is voor een goed resultaat. De opdrachtgever kan zijn kans op succes vergroten door de bestuurbaarheid van het project te verbeteren. Ook door zijn besturend vermogen te vergroten verhoogt hij zijn kans op succes. Aquame kan hierbij ondersteunen.